Αντίστροφη Όσμωση - Γιατί αποτελεί το πιο εξελιγμένο σύστημα φιλτραρίσματος

Updated: May 11, 2020


Φωτογραφία: ECOSOFT PURE AQUACALCIUM Πιστοποιημένο με WQA


Μερικά βασικά σημεία:

 • Να ζητάτε πιστοποιήσεις των φίλτρων όπως NSF ή WQA ή WRAS ή άλλες πιστοποιήσεις που να αποδεικνύουν την καλή ποιότητα των φίλτρων

 • Τα φίλτρα να κατασκευάζονται από γνωστούς κατασκευαστές. Κυκλοφορούν πολλά φίλτρα αμφιβόλου ποιότητας χωρίς πιστοποιήσεις 

 • Τα πιστοποιημένα φίλτρα μίας αντίστροφης όσμωσης κοστίζουν περισσότερο από κάποια φίλτρα που δεν είναι πιστοποιημένα ενώ έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής

 • Κάθε σύστημα αντίστροφης όσμωσης θα πρέπει να διαθέτει φίλτρο εμπλουτισμού ιχνοστοιχείων

 • Τα ποιοτικά φίλτρα δεν αλλάζονται συχνά (βλέπε πιο κάτω).

Η αντίστροφη όσμωση (Reverse Osmosis) αποτελεί μία φυσική διαδικασία βάση της οποίας επιτυγχάνεται η αποτελεσματική φίλτρανση του νερού χωρίς την χρήση χημικών. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο φιλτραρίσματος του νερού παγκόσμια εφόσον φιλτράρει το νερό αποτελεσματικά και το καθαρίζει από σχεδόν όλους του μολυσματικούς ρύπους.

Η κύρια διαδικασία επεξεργασίας του νερού επιτυγχάνεται μέσω της ημιπερατής μεμβράνης με πορώδες 0.0001 micron (1 micron = 1 χιλιοστό του χιλιοστού). Μέσω της μεμβράνης μπορούν να περάσουν μόνο τα μόρια του νερού και κάποια ποσότητα μετάλλων όπως μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο κτλ ενώ απορρίπτονται σε μεγάλο ποσοστό τα βακτήρια, ιοί, βαρεά μέταλλα, μικροβιοκτόνα, χημικά κ.α.

Ως ειδικοί στην επεξεργασία του νερού με εμπειρία πέραν των 20 ετών, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η αντίστροφη όσμωση αποτελεί την καλύτερη λύση επεξεργασίας του νερού. Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε την δυναμική του συστήματος αντίστροφης όσμωσης στα εξής:

 • Αφαιρεί πέραν του 95% των συνολικών διαλυμένων στερεών

 • Αφαιρεί το 99.99% των βακτηρίων, ιών και άλλων μικροβίων

 • Μειώνει το χλώριο κατά το 99%

 • Αφαιρεί κατάλοιπα εντομοκτόνων και χημικών λιπασμάτων

Γενικά ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης με μεβράνη TFC αφαιρεί:



Τα συστήματα αντίστροφης όσμωσης κατακρατούν τα μέταλλα, και αν ναι, δεν είναι απαραίτητα για την υγεία; Πολλές οικιακές συσκευές φιλτραρίσματος νερού προωθούνται ως έχουσες τη δυνατότητα να διατηρούν τα λεγόμενα «ευεργετικά» μέταλλα στο νερό, γεγονός που ενίοτε παρουσιάζεται ως το βασικότερο πλεονέκτημά τους. Αντιθέτως, άλλα προϊόντα διαφημίζονται ως απολύτως ικανά να κατακρατούν επιτυχώς το σύνολο των μετάλλων, αντίφαση η οποία συχνά φέρνει σε σύγχυση το καταναλωτικό κοινό. Το θέμα των ορυκτών μετάλλων στο νερό έχει εγείρει ποικίλες διαμάχες, αφού ακόμα και μεταξύ των υγειονομικών αρχών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε τι είναι καλό για εσάς, σας παραθέτουμε τις ακόλουθες πληροφορίες: 1.Τα Μέταλλα στο νερό υφίστανται είτε με τη μορφή των μεταλλικών αλάτων ή με τη μορφή των αποκαλούμενων ανόργανων ορυκτών. Τα Ορυκτά σε αυτή τη μορφή δεν είναι εφικτό να γίνουν αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως συμβαίνει με τις οργανικές μορφές των ορυκτών που βρίσκονται σε όλα τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής. 2. Κάποια ανόργανα ορυκτά είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και χωρίς τη διαδικασία επεξεργασίας του νερού δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν και να διαχωριστούν από ανόργανα μεταλλικά άλατα που δεν είναι επιβλαβή. Παραδείγματα ανόργανων αλάτων που είναι βλαβερά είναι τα νιτρικά και τα τοξικά μέταλλα (μόλυβδος, υδράργυρος και αρσενικό). 3. Τα περίσσεια ανόργανα μέταλλα στο νερό μπορεί να είναι ευθύνονται για την κακή γεύση του νερού. 4. Τα περίσσεια ανόργανα άλατα αλληλεπιδρούν με όλα σχεδόν τα τρόφιμα και ποτά, μειώνοντας τη γεύση τους. Ενδεικτικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα συσκευασμένα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και της μπύρας, δημιουργούνται με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων μετάλλων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή γεύση.  5. Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα στο νερό είναι πολύ μικρότερη από την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι γάλα περιέχει περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο από 5 λίτρα νερού.

Πηγή: http://www.rofilters.com

Διαδικασία Φιλτραρίσματος Αντίστροφης Όσμωσης

ΣΤΑΔΙΟ 1 

Το νερό διαπερνά απο ένα φίλτρο πολυπροπυλαίνιου "Φίλτρο Ιζημάτων" συνήθως 5 microns το οποίο αφαιρεί αιωρούμενα στερεά υπολείμματα με διάμετρο μεγαλύτερη των 5 microns.

Συνηθης αλλαγή κάθε 1 χρόνο

ΣΤΑΔΙΟ 2

Στην συνέχεια το νερό περνά από ένα φίλτρο Πεπιεσμένου Ενεργού Άνθρακα το οποίο κατακρατά όλες τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες (π.χ χλωρίνη), καθώς επίσης δεσμεύει και όλες τις δυσάρεστες οσμές, γεύση και στερεά.

Συνηθης αλλαγή κάθε 1 χρόνο

ΣΤΑΔΙΟ 3

Στο 3ο στάδιο φιλτραρίσματος το νερό φιλτράρεται από Φίλτρο Συμπαγούς / Πεπιεσμένου Ενεργού Άνθρακα το οποίο αφαιρεί από το νερό τις χημικές ουσίες όπως το χλώριο.

Συνηθης αλλαγή κάθε 1 χρόνο

ΣΤΑΔΙΟ 4

Μετά την προεργασία από τα 3 φίλτρα, το νερό διαπερνά από την Ημιπερατή Μεμβράνη

Μεμβράνη με σπειροειδή μορφή και διάμετρο 0.0001 micron. Η μεμβράνη αφαιρεί τους ιούς, τα βακτήρια και άλλους παθογόνους μικρο-οργανισμούς που τυχόν να υπάρχουν στο νερό.

Εδώ αφαιρούνται σε μεγάλο ποσοστό τα βαρεά μέταλλα, φυτοφάρμακα, τα νιτρικά, το αρσενικό, τα μικρόβια, τα βακτήρια και όλες οι βλαβερές ουσίες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τα φίλτρα ενεργού άνθρακα.

Η μεμβράνη σε κάθε φιλτράρισμα αυτοκαθαρίζεται και απορρίπτει το νερό εντός του οποίου βρίσκονται τα διάφορα παθογόνα. Σκεφτήτε ένα πλυντήριο ρούχων το οποίο απορρίπτει το νερό μετά την πλύση. Με αυτό τον τρόπο η μεμβράνη είναι πάντοτε καθαρή και έτοιμη για να επεξεργαστεί περισσότερι ποσότητα νερού.

Συνηθης αλλαγή κάθε 2-4 χρόνια

ΣΤΑΔΙΟ 5

Λόγω του ότι το νερό επεξεργάζεται από την μεμβράνη μειώνεται η περιεκτικότητα του σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το pH. Συνεπώς, ένα σωστά κατασκευασμένο σύστημα αντίστροφης όσμωσης διαθέτει και φίλτρο εμπλουτισμού των μεταλλικών στοιχείων και αύξησης του pH. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο εμπλουτισμός του νερού ενώ αποφεύγεται το νερό να γίνει όξυνο. Το Αλκαλικό φίλτρο εμπλουτισμού έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

- Βιοκεραμικό Υλικό

- Αυξάνει το pH του νερού

- Αφαιρεί τοξίνες

- Εμπλουτίζει το νερό με μεταλλικά ιχνοστοιχεία

Έπειτα, το νερό αποθηκεύεται στη δεξαμενή (ή βαρελάκι).

Συνηθης αλλαγή κάθε 1-2 χρόνια αναλόγως του τύπου του φίλτρου

ΣΤΑΔΙΟ 6

Όταν ανοίξουμε την βρύση, το νερό εξέρχεται από το βαρελάκι και διαπερνά από το τελικό στάδιο φιλτραρίσματος το οποίο είναι ένα φίλτρο άνθρακα. Είναι κατασκευασμένο από καρύδα (coconut) και έχει την ιδιότητα να αφαιρεί επιπλέον χημικές ουσίες, καθώς επίσης να φρεσκάρει το νερό πριν να το πιούμε.

Συνηθης αλλαγή κάθε 2 χρόνια

ΠΡΟΣΟΧΗ

Δεν είναι όλα τα φίλτρα ίδιας κατασκευής. Σήμερα στην αγορά υπάρχουν διάφορα φίλτρα από διάφορους κατασκευαστές. Σημαντικό είναι να ζητάμε τις πιστοποιήσεις του κάθε φίλτρου όπως για παράδειγμα αν είναι πιστοποιημένα με NSF ή WQA.

Μερικές από τις καλύτερες μάρκες φίλτρων για την αντίστροφη όσμωση:

Ecosoft - Φίλτρα / μεμβράνες / πλαστικά περιβλήματα

KX Technologies USA - Φίλτρα άνθρακα

OMNIPURE USA - Φίλτρα άνθρακα

DOW USA - Μεμβράνη

Hydronix USA - Πιστοποιημένα Πλαστικά περιβλήματα/ ενώσεις / φίλτρα

Επίσης, τα πλαστικά και οι ενώσεις του συστήματος που έρχονται σε επαφή με το νερό θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα με NSF.

Ελπίζουμε με αυτό το άρθρο να δώσαμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα της αντίστροφης όσμωσης. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στον δωρεάν παγκύπριο αριθμό επικοινωνίας 80 000 880.




Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ: https://bit.ly/3bdkBth

547 views0 comments

COMPANY

COMPANY NEWS

AREAS OF EXPERTISE

POLICIES

STORE LOCATIONS

NICOSIA

75 Athalassas Avenue,

2012, Strovolos

Tel. 22375353

Email: nic.shop@karmawatercy.com

Store Map [+]

LIMASSOL

Agias Fylaxeos 73,

3087, Limassol

Tel. 25 355252

Email: lim.shop@karmawatercy.com

Store Map [+]

PAPHOS

38 Hellados Avenue & Olymbou,

8020, Paphos

Tel. 26222722

Email: paf.shop@karmawatercy.com

Store Map [+]

 • White Facebook Icon
 • White Twitter Icon
 • White Instagram Icon

© 1999-2020 KARMA Water Purification Systems Ltd. All Rights Reserved.

Copyright 

You acknowledge that KARMA Water Purification Systems Ltd owns or has a license to all title and copyright in and to the content provided on this Site. All title and intellectual property rights in and to any licensed content provided on this Site is the property of the respective content owners and may be protected by applicable copyright or other intellectual property laws and treaties and subject to use restrictions under such laws or treaties.

You may use this Site for your information and/or personal and/or internal business purposes and you may make a copy of the pages of this Site but only for your personal and/or internal business use, and provided that you keep all copyright and other proprietary notices intact. Any modification, transmission, hiring, copying or use of the content of this Site for public or commercial purposes (other than internal business use) is prohibited.

You agree that you will not: (i) use the Site to reproduce, transmit, display or distribute copyrighted material in any medium or via any method without KARMA 's express written permission; (ii) copy, store, edit, change, prepare any derivative work of or alter in any way any of the content provided on this Site; or (iii) use our Site in any way that violates these Terms.