Γιατί πίνουμε νερό; Είναι το νερό ωφέλιμο για τον άνθρωπο;


Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία και την επιβίωση, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ως προτεραιότητα την επαρκή κατανάλωσή του.


Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά σχεδόν 60% από νερό (αναλόγως και της ηλικίας), με το ποσοστό του στον εγκέφαλο να φθάνει στο 85% και στο αίμα το 90%. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν όσο χρειάζονται.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ποσότητα που όλοι πρέπει να καταναλώνουμε. Οι ανάγκες σε υγρά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η εργασία κ.λπ.


Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό και να μην βασιζόμαστε στη δίψα μας για να πιούμε λίγο ακόμα. Η δίψα αναπτύσσεται όταν ήδη υπάρχει μικρή αφυδάτωση στο σώμα.

Τα οφέλη

Τα δυνητικά οφέλη από την επαρκή κατανάλωση νερού είναι πολλά και διαφορετικά. Να μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά:

1. Ενυδατώνει τις αρθρώσεις. Οι χόνδροι που επιστρώνουν τις αρθρώσεις και δημιουργούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους αποτελούνται κατά 80% από νερό.

Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών στις αρθρώσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Και το επακόλουθο μπορεί να είναι πόνος.

2. Δημιουργεί το σάλιο και τη βλέννα. Η επαρκής παραγωγή σάλιου είναι απαραίτητη για την πέψη των τροφίμων και την διατήρηση υγιών των δοντιών.

Αντίστοιχα, η βλέννα επιτελεί πολλές λειτουργείες στην αναπνευστική, στην πεπτική και στην γεννητική οδό. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η προστασία διαφόρων οργάνων (π.χ. στόμα, στομάχι, έντερο, κόλπος κ.λπ.). Ο οργανισμός παράγει σχεδόν ένα λίτρο βλέννα την ημέρα, γεγονός που προϋποθέτει επαρκή κατανάλωση υγρών.

3. Μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όπως προαναφέρθηκε, το αίμα αποτελείται κατά 90% από νερό. Ορισμένα κύτταρα του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια) είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα.

4. Διεγείρει την υγεία του δέρματος. Το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού «καθρεφτίζεται» στο δέρμα. Όταν ο οργανισμός είναι χρονίως αφυδατωμένος, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο στα δερματικά προβλήματα και στην πρόωρη ρυτίδωση.

Ο εγκέφαλος
1. Προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός περιβάλλονται από ένα προστατευτικό υγρό που λέγεται εγκεφαλονωτιαίο. Επιπλέον, ο εγκέφαλος αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, επομένως η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία του.

Το νερό παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι μόρια που παράγονται στον εγκέφαλο και ρυθμίζουν την μετάδοση μηνυμάτων ανάμεσα στα κύτταρά του.

Η παρατεταμένη αφυδάτωση τέλος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σκέψης και λογικής.

2. Ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία. Η εφίδρωση και ακολούθως η εξάτμιση του ιδρώτα αποτελεί έναν από τους κύριους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

3. Συμμετέχει στην πέψη. Τα έντερα χρειάζονται άφθονο νερό για να λειτουργούν ομαλά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, αφυδάτωση και ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον στον στομάχο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καούρες και γαστρικό έλκος.

Οι νεφροί

1. Είναι απαραίτητο για την αποβολή των άχρηστων προϊόντων. Το νερό είναι απαραίτητο για την αποβολή των υποπροϊόντων του μεταβολισμού μέσω των ούρων και των κοπράνων.

2. Διατηρεί υγιείς τους νεφρούς. Οι νεφροί ρυθμίζουν την ποσότητα υγρών στο σώμα. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στη νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) και άλλα προβλήματα.

3. Συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

4. Είναι απαραίτητο και για τους αεραγωγούς. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, οι αεραγωγοί συστέλλονται σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απώλεια νερού μέσω της αναπνοής. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τις αναπνευστικές αλλεργίες.

5. Είναι απαραίτητο για τη θρέψη. Πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι υδατοδιαλυτά. Επομένως πρέπει να διαλυθούν σε νερό για να φθάσουν σε όλο τον οργανισμό.

Ο τρόπος ζωής

1. Βελτιώνει τις επιδόσεις στην γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μειώνει τις επιδόσεις σε φυσικές δραστηριότητες που διαρκούν επί περισσότερο από 30 λεπτά.

2. Διευκολύνει το αδυνάτισμα. Η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από κάθε γεύμα μπορεί να εμποδίσει τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε. Και αυτό, διότι προκαλεί ένα αίσθημα κορεσμού της πείνας.

3. Αποτρέπει την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Η εναλλαγή νερού με πάγο και λεμόνι με οινοπνευματώδη ποτά κατά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορεί να αποτρέψει την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

ΠΗΓΗ: https://www.medicalnewstoday.com

4,369 views0 comments

COMPANY

COMPANY NEWS

AREAS OF EXPERTISE

POLICIES

STORE LOCATIONS

NICOSIA

75 Athalassas Avenue,

2012, Strovolos

Tel. 22375353

Email: nic.shop@karmawatercy.com

Store Map [+]

LIMASSOL

Agias Fylaxeos 73,

3087, Limassol

Tel. 25 355252

Email: lim.shop@karmawatercy.com

Store Map [+]

PAPHOS

38 Hellados Avenue & Olymbou,

8020, Paphos

Tel. 26222722

Email: paf.shop@karmawatercy.com

Store Map [+]

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

© 1999-2020 KARMA Water Purification Systems Ltd. All Rights Reserved.

Copyright 

You acknowledge that KARMA Water Purification Systems Ltd owns or has a license to all title and copyright in and to the content provided on this Site. All title and intellectual property rights in and to any licensed content provided on this Site is the property of the respective content owners and may be protected by applicable copyright or other intellectual property laws and treaties and subject to use restrictions under such laws or treaties.

You may use this Site for your information and/or personal and/or internal business purposes and you may make a copy of the pages of this Site but only for your personal and/or internal business use, and provided that you keep all copyright and other proprietary notices intact. Any modification, transmission, hiring, copying or use of the content of this Site for public or commercial purposes (other than internal business use) is prohibited.

You agree that you will not: (i) use the Site to reproduce, transmit, display or distribute copyrighted material in any medium or via any method without KARMA 's express written permission; (ii) copy, store, edit, change, prepare any derivative work of or alter in any way any of the content provided on this Site; or (iii) use our Site in any way that violates these Terms.