Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά και γιατί;Το νερό δικαίως αποκαλείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πηγή ζωής. Καλύπτει το 70% της επιφάνειας της γης, το 50-60% του βάρους του ανθρώπου και το 90% των κυττάρων μας και σήμερα έχει την τιμητική του! Η σημασία του πόσιμου νερού και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι σήμερα όσο ποτέ επίκαιρη.

Ο ρόλος και η σημασία του νερού στην καθημερινότητά μας

Σίγουρα έχετε ακούσει πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό… γιατί όμως; Το νερό στο σώμα μας συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρησή μας στη ζωή. Η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο σώμα μας, η αποβολή των άχρηστων ουσιών, η διατήρηση της θερμοκρασία του σώματος, η λίπανση των αρθρώσεων και η προστασία των οργάνων, η ρύθμιση της πίεσης του αίματος και η ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών είναι μόνο μερικές από αυτές.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά και γιατί;

Το νερό στο σώμα μας ακολουθεί έναν αέναο κύκλο καθημερινά. Σε φυσιολογικές συνθήκες κάθε ημέρα «χάνουμε» νερό μέσω του ιδρώτα, των ούρων, του γαστρεντερικού μας συστήματος, αλλά και μέσω της αναπνοής. Για αυτό είναι σημαντικό να αποκαθιστούμε κάθε του σταγόνα, ώστε τα υγρά στο σώμα μας να βρίσκονται σε ισορροπία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επαρκής θεωρείται η πρόσληψη 2,5 και 2 λίτρων νερού ημερησίως για ενήλικες άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, μέσω του πόσιμου νερού αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, το τσάι, καθώς και μέσω στερεών τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει ή κατά τη διάρκεια της άσκησης, καταστάσεις στις οποίες η εφίδρωση είναι μεγαλύτερη, η απώλεια νερού αυξάνεται με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη από περισσότερα υγρά. Αντίστοιχα οι ανάγκες μας αυξάνουν σε παθολογικές καταστάσεις όπως οι γαστρεντερίτιδες (διάρροιες και εμετοί) ή ο πυρετός.

Κι αν δεν καταναλώσουμε νερό;

Αδυναμία, κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια συγκέντρωσης είναι ορισμένες από τις καταστάσεις που συνδέονται με την ήπια αφυδάτωση, όπου η απώλεια νερού αγγίζει μόλις το 1 με 2% του βάρους του σώματός μας. Στην περίπτωση δε των αθλητών, η αφυδάτωση μπορεί να «απειλήσει» τη διάκρισή τους αφού έχει φανεί ότι μειώνει την αθλητική απόδοση. Προσοχή! Το αίσθημα της δίψας δεν είναι η καλύτερη ένδειξη για την πρόσληψη νερού, αντίθετα αποτελεί «σήμα κινδύνου» καθώς μαρτυρά πως είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Βάλτε το νερό στη ζωή σας!

Πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σχετικά με την ενυδάτωση στην Ελλάδα έδειξε πως το 1/5 των γυναικών και το 35% των ανδρών προσλαμβάνουν λιγότερο νερό από την ποσότητα που συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA). Και γεννάται η απορία… πως μπορούμε να βάλουμε το νερό στην καθημερινότητά μας; Το νερό αποτελεί την πρώτη μας επιλογή στην προσπάθεια κάλυψης των αναγκών μας... Ξέρατε όμως ότι… το 20% με 30% των ημερήσιων αναγκών μας καλύπτεται από στερεά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, κ.α.) και το υπόλοιπο 70% με 80% μέσω του νερού, αλλά και άλλων υγρών μη αλκοολούχων ροφημάτων όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά. Ξεκινώντας λοιπόν την ημέρα σας και με όπλο τη φαντασία φτιάξτε ένα νοητό ημερολόγιο υγρών ώστε να ελέγξετε εάν έχετε καταναλώσει αρκετά υγρά με σκοπό να πιάσετε το δικό σας προσωπικό στόχο ενυδάτωσης!


Δείτε πως νας εξασφαλίσετε την καλύτερη ποιότητα νερού

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.

ΠΗΓΗ: http://www.nutrimed.gr/

COMPANY

COMPANY NEWS

AREAS OF EXPERTISE

POLICIES

STORE LOCATIONS

NICOSIA

75 Athalassas Avenue,

2012, Strovolos

Tel. 22375353

Email: nic.shop@karmawatercy.com

Store Map [+]

LIMASSOL

Agias Fylaxeos 73,

3087, Limassol

Tel. 25 355252

Email: lim.shop@karmawatercy.com

Store Map [+]

PAPHOS

38 Hellados Avenue & Olymbou,

8020, Paphos

Tel. 26222722

Email: paf.shop@karmawatercy.com

Store Map [+]

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

© 1999-2020 KARMA Water Purification Systems Ltd. All Rights Reserved.

Copyright 

You acknowledge that KARMA Water Purification Systems Ltd owns or has a license to all title and copyright in and to the content provided on this Site. All title and intellectual property rights in and to any licensed content provided on this Site is the property of the respective content owners and may be protected by applicable copyright or other intellectual property laws and treaties and subject to use restrictions under such laws or treaties.

You may use this Site for your information and/or personal and/or internal business purposes and you may make a copy of the pages of this Site but only for your personal and/or internal business use, and provided that you keep all copyright and other proprietary notices intact. Any modification, transmission, hiring, copying or use of the content of this Site for public or commercial purposes (other than internal business use) is prohibited.

You agree that you will not: (i) use the Site to reproduce, transmit, display or distribute copyrighted material in any medium or via any method without KARMA 's express written permission; (ii) copy, store, edit, change, prepare any derivative work of or alter in any way any of the content provided on this Site; or (iii) use our Site in any way that violates these Terms.